Rubinlay
Fogászati Központ
Budapest
1068 Városligeti Fasor 32

- Dr. Strausz Ágnes - +36 20 953 3747 - Dr. Rubányi Pál - +36 20 943 4959 - Rendelő - +36 1 343 3449, +36 20 923 8814 -

Bejelentkezés: +36 20 923 8814

Munkatársaink

Dr. Zaklanovics Helga

Fogszabályzó szakorvos
zaklanovics.helga@rubinlay.hu
+36 20 977 1125

1992-ben szereztem fogorvos doktori diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán. 1994-ben Fog,- és Szájbetegségekből, 2004-ben Fogszabályozásból, 2005-ben Konzerváló Fogászat és Fogpótlástanból szereztem szakképesítést. 2001 óta foglalkozom fogszabályozással, azóta csak ebbe az elváltozási körbe tartozó pácienseket látok el. Kezdetektől vonzott a fogszabályozásban, hogy többségében gyermekek bizalmát kell megnyernem, és a fogszabályozó kezelés több évig tartó jellegéből adódóan, ha sikerül megtalálni a hangot a gyerekekkel, a kezelés végeredménye is nagyobb eséllyel várható. Eközben nemcsak követhetjük, hogyan cseperedik egy fiatal gyermekből felnőtté, de megismerjük a testvéreit, a családját, és egy kicsit életének részeseivé válunk. Természetesen manapság a fogszabályozás nemcsak a gyermekek privilégiuma, felnőtt páciensek is egyre gyakrabban keresik fel a rendelőt a fogaik helyzeti rendellenességével.

Sokan úgy gondolják, hogy a fogszabályozás egyetlen célja, hogy a rendezetlenül álló fogak okozta esztétikai problémát orvosoljuk. Természetesen ez is fontos indikáció, de a fogak helyzeti vagy alaki rendellenessége komoly rágási és fonetikai problémát is okozhat, amely ha hosszú ideig fennáll, akár ízületi elváltozást is előidézhet, illetve a torlódott fogak tisztíthatósága jóval nehezebb ezekben az esetekben, amely fokozottabb fogszuvasodást és fogágybetegséget vonhat maga után,.
Fontos szerepe van a korai felismerésnek, mert még fiatalabb életkorban speciálisan megtervezett készülékkel jótékony irányba lehet befolyásolni az állcsontok fejlődését, aminek eredményeképpen később a fogak elmozdítására csak kisebb mértékben lesz szükség.

Nem elég a gyógyulást csak a kezelőorvosra bízni, nekünk magunknak is tevékenyen hozzá kell járulnunk az elvárt eredmény eléréséhez, mert bizony a rossz szokások elhagyása (ujjszopás, nyelvlökéses nyelés, szájlégzés) nagy akaraterőt és sok gyakorlást igényel, amiben segítséget nyújt a logopédus is.
A fogszabályozó kezelés során használhatunk kivehető készüléket, amit a hiedelemmel ellentétben nemcsak éjszaka kell viselni, hanem az eredmény érdekében nappal is hordani szükséges (min. 14 órát naponta). Vannak esetek, amikor kivehető készülék használata már nem elegendő, ilyenkor u.n. rögzített készüléket helyez fel a fogorvos a fogakra. Ilyenkor kis fém vagy esztétikus "tappancsot" ragasztunk a fog külső felszínére, amelyhez kapcsolódó fém ívek tudják megfelelő erővel a fogak elmozdulását elérni. Ezeken kívül ma lehetőségünk van a legmodernebb számítógépes technológia vívmányait kihasználva, u.n. láthatatlan fogszabályozással elérni a kívánt eredményt, melynek során egy átlátszó műanyag sínek - számítógép segítségével történt tervezés után készített - sorozatát kapja meg a beteg. A fogszabályozó kezelés az elért eredmény elérésével még nem fejeződik be, hanem átlép egy fenntartó fázisba, mert a fogak az elmozdítás után könnyen visszarendeződhetnek az eredeti pozíciójukba, így kevésbé lesz a kezelésünk sikeres. Ezért kell még ilyenkor a végleges helyzetben készülékkel stabilizálni az állapotot, ami általában kivehető készülékkel történik, de egyes esetekben ezt kiegészítjük még rögzített elemekkel is.

A kezelések során több kollégával közösen igyekszünk elérni a várt eredményt, amely csapatnak a fogszabályozó szakorvoson kívül tagja a beteget küldő fogorvos, a szájsebész, a dentálhigiénikus, a fogászati asszisztens, a fogtechnikus, a gyógytornász és a logopédus egyaránt.