Rubinlay
Fogászati Központ
Budapest
1068 Városligeti Fasor 32

- Dr. Strausz Ágnes - +36 20 953 3747 - Dr. Rubányi Pál - +36 20 943 4959 - Rendelő - +36 1 343 3449, +36 20 923 8814 -

Bejelentkezés: +36 20 923 8814

Pár gondolat a kozmetikai fogászatról

A médiában, de a hétköznapi életben is, ma már elengedhetetlenek a hófehér, csillogó, szabályos fogak. Ennek következtében egyre több páciens jelzi igényét arra, hogy restaurációkkal állítsuk helyre fogának esztétikáját. A fogászat az egyik legdinamikusabban fejlődő tudományág, így mára már a hosszútávú tartósság igényével készülő, legmesszebbmenőkig esztétikus fogkorona helyreállításra, ill. foghiány pótlására nyílik lehetőség.

Az esztétikai fogászat nem különálló ága a fogászatnak, hanem egy másfajta megközelítése a beavatkozásoknak, amelynek során a fogorvos a természeteshez nagyban hasonlatos restaurációkat (helyreállításokat) végez, ügyelve az ép fogazatra jellemző anatómiai struktúrák (fogformák, rágófelszínek) és harmonikus fogszín visszaállítására. Ez sok időráfordítást, speciális technikákat és a legjobb minőségű fogászati anyagok alkalmazását követeli meg.

A kozmetikai fogászat tulajdonképpen az esztétikai fogászat továbbfejlesztett változata, amikor a fogorvos már nem csak a természetes fogazathoz illeszkedő restaurációkat végzi, hanem páciense igényeinek megfelelően igyekszik az ideális, hibátlan mosoly helyreállítására, megteremtésére. Ez általában több tervezett lépésből álló kezelési sorozat. Célja: a páciens fogazatának legesztétikusabb helyreállítása, legtöbbször az életkorból adódó jellegzetességek (szín, hossz, rétegződés) eltűntetésével. A kozmetikai fogaszátra speciálizálódott szakemberek ismerik azokat a szabályokat, amelyek alkalmazásával valóban attraktív módon lehet helyreállítani a páciens fogazatát.

A fémmentes restaurációk, amellett, hogy a természetes fogazathoz hasonlítanak, nem okoznak semminemű allergiás tünetet. Anyaguk: resin (kompozit), üvegszálmegerősítésű kompozit, tiszta kerámia. Esztétikai előnyük annak köszönhető, hogy a koronák, hidak nem tartalmaznak semmi fémet, így a fény terjedése a pótlásban és annak környezetében szinte azonos, mint a természetes fogakban. Típusait megkülönböztetjük aszerint, hogy melyik fogba helyezzük, és milyen jellegű problémára alkalmazzuk: fogszínű tömés, inlay, onlay, kerámiahéj, telekerámia-korona.

Fogszínű tömések

Csupán csekély foganyag feláldozásával járó helyreállítások, mivel a speciális fényt kibocsájtó fotopolimerizációs lámpa hatására megkeményedő tömőanyag egy ragasztólakk (bond) segítségével rögzül az előzetesen kondícionált fogfelszínhez. Ezeket főként frontfogaknál használjuk, kisebb szuvasodások vagy esztétikai hiányosságok esetén.

Inlay/onlay (betét)

A rágófogak területén alkalmazott legmagasabb szakmai igényeket is kielégítő tömésterápia. Általában kifúrt üregről vett precíziós lenyomatvétellel indul, majd a fogtechnikai laboratóriumban készül el a tökéletesen anatómikus, esztétikus betét. Ezt a fogorvos a második kezelés alkalmával az üregbe ragasztja. Anyaga szerint lehet arany, arany-kerámia, kerámia, műanyag.

Kerámiahéj

A frontfogak esetében használt esztétikai megoldás, amikor is a fog külső (ajak felöli) felszínéből 0,5-1 mm-t eltávolítva biztosítunk helyet a felragasztandó kerámia lapocskának. Segítségével korrigálhatóak a szín és méretbeli eltérések, valamint a fogak közötti rések zárására is alkalmasak.

Koronák

Amikor a fog funkciója (rágás, esztétika) már töméssel nem helyreállítható akkor készítünk koronát. A fog előzetes preparációja (csiszolása) után a fogtechnikus által készített korona visszaállítja a fog eredeti állapotát, vagy a páciens igényének megfelelő állapotot. Anyaga lehet: porcelán, arany-porcelán, fémötvözet és porcelán.

Hidak

Hiányzó fogak pótlásának egyik módja, amihez a környező fogakat pillérként felhasználjuk. Célja: a hiány miatt megbomlott rágófunkció, esztétika, hangképzés helyreállítása. Anyaga lehet: arany-kerámia, fémötvözet-kerámia.

A tömések és a pótlások elkészítésénél kiemelt hangsúlyt kell fektetni az állkapocsizületi panaszok gyógyítására, ill. kialakulásuk megelőzésére. A lakosság közel 70%-a szenved valamilyen fokú állkapocsizületi problémától, bár erről sokszor nem is tud, csupán reggel fáradtan ébred, fáj a nyaka, a háta, zsibbad a karja, görcsösek a rágóizmai. Ilyen tünetek esetén fennáll a gyanú a rágóizületi diszfunkció jelenlétére. Éjszakai harapásemelő sínnel megakadályozhatjuk az éjszakai fogcsikorgatást, a fogsor görcsös szorítását, és így a panaszok megszűnnek.

Természetesen minden esztétikai megoldás feltételezi a gyulladásmentes ínyt, amely nélkül elképzelhetetlen a siker, melynek egyik fokmérője páciensünk elégedett mosolya lehet.