Rubinlay
Fogászati Központ
Budapest
1068 Városligeti Fasor 32

- Dr. Strausz Ágnes - +36 20 953 3747 - Dr. Rubányi Pál - +36 20 943 4959 - Rendelő - +36 1 343 3449, +36 20 923 8814 -

Bejelentkezés: +36 20 923 8814

A fogfehérítésről

Fogfehérítés már akár egy óra alatt is lehetséges, köszönhetően a mai kor technikájának!

Pár gondolat a fogfehérítésről

Mosolyunk az egyik legfontosabb, legszembetűnőbb külső vonásunk. Egy ragyogó szép, magabiztos mosolynak óriási hatása lehet magán, szociális és üzleti kapcsolatainkra. A mosoly időtlen, bármely életkorban lehet szépíteni. Angliában végzett kísérletek dokumentuma szerint a megkérdezett férfiak 90%-a természetes szépség megjelöléseként - az első három hely valamelyikén a bájos, gyönyörű mosoly szerepelt.

A divat változik és minden korban mást tekintenek szépnek, illetve ideálnak, a fogak terén ez nem így van. A ragyogó fehér fogak igazi kincsnek számítanak és a különböző korokban más és más eszközökkel próbálták elérni a legkedvezőbb hatást. Az utóbbi időben egyre többen érdeklődnek a különböző fogfehérítő eljárások iránt, hiszen a fehér fogak nem csupán fiatalos külsőt, de ápolt és egészséges benyomást is kölcsönöznek. A fogfehérítés már több mint 100 éve létezik. Nostradamus még külön receptet is összeállított az áhított fehérség elérésére. A sárkányvérből, vöröskorallból, valamint fehérborkő-porból készített keveréket csak a leggazdagabbak vehették meg maguknak. Az ókorban szódával és hamuval kísérelték meg az elszíneződött fogak fehérítését. A mai napig sokféle varázsrecept található otthon is - szódabikarbóna, fogpor... De ma már a rendelőkben alapvető kezelési eljárás a fogfehérítés.

A fogak alapszíne, egyéntől függően, igen különböző lehet. A fogazat színdominanciája örökletesen meghatározott vonás. Ez a szín nem állandó, idővel változik, sötétedik.

Mi az oka az elszíneződésnek?

Az életkorral járó természetes elszíneződés mellett ennek a változásnak számos külső és belső oka lehet. A fogállomány mélyebb, vagy teljes elszíneződéséért a fogak fejlődése során bekövetkező különböző hatások (pl.: gyógyszerek - Tetrán, Doxycyclin...), vagy örökölt tényezők okolhatók.

A nem kívánt árnyalatokért leggyakrabban a külső tényezők felelősek:

Különféle italokkal, ételekkel bevitt színezőanyagok beivódnak hosszútávon a zománc mélyebb rétegeibe is, ahonnan már hagyományos fogmosási technikával nem lehet eltávolítani őket. Pl.:

  • kávé, tea, kóla, mesterséges színezők
  • dohányzás
  • a fogak felszínén képződő lerakódások, pl.: lepedék, fogkő
  • elszíneződött tömések
  • gyökérkezelt fogak; mert megszűnik a fog vérellátása, kiszárad, a bomlástermékek és a gyökértömő anyag fényáteresztő képessége megváltozik

Ártalmas-e a fogfehérítés?

Nem, de nem ajánlatos 14 éves kor alatt, valamint gyomorbetegeknek, mert az esetlegesen leszivárgott anyag panaszokat okozhat. A túlzott és-vagy szakszerűtlen fogfehérítés is káros lehet. Tudni kell, hogy a fehérítés hatása minden embernél más és más. Különböző hatásfokkal fehérednek a fogak és a visszaalakulásuk is változó. Akár több évig is maradhatnak fehérebbek a fogak, bár idővel visszasötétedik és emlékeztető fogfehérítéssel kell fenntartani a világosabb színt.
Milyen módszereket ismerünk?

Minden típusú fehérítési eljárást megelőz egy alapos fogkőeltávolítás, polírozás. A fehérítés után érdemes a fogszínű tömések, pótlások elkészítése. Természetesen nemcsak az egész fogazat fehérítése lehetséges, hanem egyes fogcsoportokat, ill. egyes fogakat is kezelhetünk. Például a szemfogak, mert sötétebbek, vagy a gyökérkezelt fogak, mert elszíneződnek. A különböző szerek oxidálják és így elszíntelenítik a fogban a színes pigmenteket, de anyagában változatlanul hagyják a fogzománcot és a dentint.

Elhalt fogak

A gyökérkezelt fogaknál a fogorvosi rendelőben egy speciális fényre aktiválódó fehérítőanyag segítségével kívülről végezzük a kezelést, és-vagy a Walking-Bleach módszerrel a pulpakamrába bevisszük a fehérítőanyagot és otthagyjuk 3-5 napig a fogban, majd ismételjük, míg a kívánt fehérítő hatást el nem érjük. A szer eltávolítása után véglegesen betömhetjük a fogat.

Élő fogak

A fogfehérítési folyamatot otthon is elvégezhetjük, ehhez a fogorvos egy sínt készít, melybe a megfelelő enyhe oxidáló anyagot behelyezve magunk feltesszük ezt a fogívre és tetszés szerint naponta két-három órát, vagy éjjel, alvás közben is hordhatjuk.

Ennek gyorsabb változata, ha a rendelőben (in-office Bleaching), nagyobb koncentrációjú anyagot viszünk fel a sín segítségével, majd egy speciális lámpával megvilágítva érjük el a kellő hatást, majd kétszer-háromszor megismételjük a kezelést, egy-két napos kihagyással.

Már Magyaroszágon is hozzáférhető egyes rendelőkben a legmagasabb igényeket is kielégítő fogfehérítés, amely LED-lámpával történik. A módszer lényege, hogy a páciensnek egy alkalommal, 3 × 20 percig kell ülnie a fogorvosi székben és ez alatt az aktivált fehérítőanyag kifehéríti a fogait. Az elért hatás azonnal értékelhető.

A beavatkozást követő napokon bizonyos megkötéseket be kell tartani, hogy hatékonyabb legyen, ill. maradjon a beavatkozás:

  • bizonyos ételek, italok fogyasztásának mellőzése (vörösbor, kóla, kávé, tea...)
  • dohányzás mellőzése
  • isméltelt fluoridos kezelés
  • gondos fogápolás
  • rendszeres (3-6 havonta) fogkőeltávolítás, polírozás

A fogfehérítés a páciensek alapvető igénye, de mindenképpen csak kiegészítője a fogászati kezeléseknek; elsősorban feltételezi a fogíny gyulladásmentességét és a szükséges kezelések megtervezését, mint pl. esztétikus pótlások és tömések.

Korszerű rendelőnkben várakozás nélkül fogadjuk pácienseinket, az alapos szájvizsgálat - röntgen, onkológiai szűrés, parodontium állapotának felmérése, fogszuvasodások és foghiányok regisztrálása - után személyre szóló komplex kezelési tervet készítünk. A kezelések fájdalommentesek és a modern technikák és anyagok segítségével ma már megfelelnek az esztétikai elvárásoknak is, egyéni igényeknek megfelelő fogfehérítést is végzünk.

Ha már tökéletes a mosolya, akár díszítheti fogékszerrel!

Egyedi, szokatlan a fogorvosnál - Mi a fogékszer?

Egyedi küllem megteremtésének egyre divatosabb eszköze, olyan divatirányzat, mint a piercing, vagy a tetoválás. Különösen azok a fiatalok díszítik fogaikat, akik külsejüket valami különössel, szokatlannal akarják kiemelni, de nem ritka, hogy kortól függetlenül felmerül az igény ennek viselésére azok körében, akik szeretik az ékszereket.

Milyen fogékszerek vannak?

A fogékszer lehet csiszolt üveg, vagy különböző színben és méretben csiszolt egyedi kő, drágakő, arany amely lehet akár 24 karátos különböző formájú figura, gyémánt illetve rubin díszítéssel. Ennek megfelelően az ékszerek anyaguktól függően lehetnek olcsóbbak vagy drágábbak, mint az egyéb ékszereknél, hiszen például a gyémánt nagy nyomásnak és hőnek kitett szénből, évmilliók alatt kristályosodik ki, és a föld belsejébe, kőzetekbe van bezárva. Ennek a különös, természetes kőnek rendkívül nagy az értéke. Tudnunk kell, hogy egy karát (0,2 gramm) súlyú gyémántért átlagban több mint 250 tonna kőzetet és földet kell megmozgatni és feldolgozni. Az így talált köveknek csupán mintegy tíz százaléka elégíti ki azokat a követelményeket, amelyeket a fogékszerekkel szemben támasztunk. Az összes kitermelt mennyiség megmaradt 90 százaléka nem használható drágakőként a hiányos tisztasága miatt. Ezeket bort-nak nevezik, fúró- és csiszoló anyagként kerülnek felhasználásra.

Károsítja-e a fogakat?

Nem. A korábban alkalmazott fogékszereket a fog felszínébe való fúrással süllyesztették be, a ma elterjedőben levő, nálunk is alkalmazható fogékszereket speciális rögzítőeljárással, ragasztással helyezzük a saját fogak külső felszínére, fájdalommentesen.

Mi történik, ha megunjuk?

Természetesen amelyet nem fúrással helyeztünk fel, csak ragasztással, az alkalmas arra, hogy a fog károsítása nélkül eltávolítható legyen.
Hogy tegyük vele szebbé mosolyunkat?

Jó láthatósága és a megfelelő hatás elérése érdekében legtöbbször a kirakatot, azaz a fogsor beszéd közben is jól látható részét díszíti, így a frontfogakba ajánljuk. A szép mosolyt a fogékszer csak akkor emeli ki, ha egyébként is hibátlan a fogsor.

A kozmetikai fogászatra specializálódott szakembereknek ismerniük kell azokat a szabályokat, amelyek alkalmazásával valóban attraktív módon lehet helyreállítani a páciens fogazatát. Ez általában több lépésből (kezelésből) álló folyamatot jelent. Először is, a legfontosabb meghatározni, mi a probléma a kiindulási mosollyal. Ehhez figyelembe vesszük a páciens véleményét, elvárásait, majd orvosi szempontból is analizáljuk a fogak és íny egészségi állapotát; a fogak elhelyezkedését, hosszukat, szélességüket, az ebből adódó arányokat és mindezek viszonyát az arc szimmetriájához és az ajakvonalakhoz.

Ugyan a fogékszer felhelyezése nem tartozik a gyógyító tevékenységek közé, de érdekessége és a mind gyakoribb igény miatt lehetőség van erre korszerű fogászati rendelőnkben, ahol várakozás nélkül fogadjuk pácienseinket, az alapos szájvizsgálat, röntgen, onkológiai szűrés, parodontium állapotának felmérése, fogszuvasodások és foghiányok regisztrálása után személyre szóló komplex kezelési tervet készítünk. A kezelések fájdalommentesek és a modern technikák és anyagok segítségével ma már megfelelnek az esztétikai elvárásoknak is.